Interneti kujunemislugu

 Interneti kujunemislugu


DNS

     Üheks näiteks internetiteenusest, mis on kasutusel olnud alates Interneti varasemast ajaloost kuni tänapäevani, on DNS.
    DNS ehk domeeninimede süsteem loodi 1983, see teisendab domeeninimed internetis kasutatavateks IP-aadressideks ja vajadusel ka vastupidi. IP aadress on seotud vaid konkreetse võrgukaardiga ja võib erinevatel põhjustel muutuda, aga nime järgi suunab DNS kasutaja ikka õigesse masinasse. Domeeninimede süsteem on vajalik nii internetis kui ka intranettides inimeste poolt loetavate ja meeldejäävate aadresside loomiseks.
    Tipptaseme domeeninimi on igal riigil kahetäheline (.ee Eesti domeenide puhul), lisaks on kasutusel pikemad nimed: .com, .edu, .net, .org jne. 






EUnet

    EUnet mängis olulist rolli TCP/IP kasutuselevõtmisel Euroopas. EUneti juured ulatuvad aastasse 1982, mil see kandis nime European UNIX Network. 
    1988. aastal loodi esimesed kontaktid ka Euroopaga. Kunagi oli Kesk- Euroopal oli oma liitumispunkti võrgustik, mis oli eraldi kallist Telecom võrgustikust, TCP/IP asendas "talleta ja edasta" lahenduse, mis võimaldas EUnet-il ühenduda NSFNET-i ja CERN-i TCP/IP ühendustega. 1990. aastal hakkas EUnet müüma interneti juurdepääsu klientidele Madalmaades, kes müüsid juurdepääsu edasi üldsusele. 1998. aasta aprillis müüdi EUnet koos Euroopa äripartneritega ettevõttele Qwest Communications International.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

IT proff...?

Rühmatöö retsensioon