IT proff...?

IT proff...?

Selles postituses tooksin välja, millised eeldused, omadused ja oskused on vajalikud minu meelest, et olla või saada IT proffiks.

Esiteks tuleks selgeks teha, kes on üldse professionaal. Professionaal on elukutseline, oma ala meister. Seega tekib küsimus, kas saab olla proff, kui tahe seda tööd teha tegelikult puudub, kui motivatsiooniks on vaid suur palganumber. Vastus oleks ilmselt ei.

Seetõttu tooksingi kohe välja, et IT proff peab olema südamega asja juures. Eeldustena tulevad kasuks kindlati hea loogiline mõtlemine. Tänapäeva pidevalt muutuvas maailmas on kindlasti vaja ka end tihedalt täiendamas käia. Kindlasti on kasuks ka keelte oskus. Mida laiem sõnavara, seda kergemalt ja arusaadavamalt on võimalik oma ideid edasi anda ning seda kergem on ka suhelda näiteks klientide ja tiimikaslastega, mis viibki mind veel ühe vajaliku oskuse juurde, tiimitöö. Tiimitöö on tohutult oluline oskus, üksi on elus küllaltki raske läbi lüüa, kuid hästi töötava ja üksteist toetava tiimiga oleks see kindlasti kordades kergem. Viimaseks ja ilmselt kõige vajalikumaks oskuseks on probleemi lahendamise oskus. Ilma selleta ilmselt proffiks ei saa.

Kas ka ilma paberita saab olla proff? Kindlasti saab, kui on olemas vajalikud teadmised ja soov end ise arendada ning ise edasi õppida. Samas ei pruugi ühiskond siis seda inimest proffi staatusesse tituleerida, sest kuskilt on kujunenud arusaam, et paber on märk professionaalsusest. Küllap on selles ka oma iva, eks ülikool sorteeribki välja need, kes oleksid proffi tiitlit väärt ning diplom olekski justkui märk sellest, et test on läbitud. Siiski, küsides arvamust tuttavalt, kes töötab IT alal, tuli vastuseks, et lõppkokkuvõttes ei mängi diplom mitte mingit rolli, olulisemad on omandatud teadmised. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Rühmatöö retsensioon

Interneti kujunemislugu