Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatust "The Case for Copyright Reform" sooviksin kuuest välja toodud ettepanekust kommenteerida kolme. 

Moral Rights Unchanged

Nõustun täiesti, et autoriõiguste rikkumine peaks jääma illegaalseks. Seda just seetõttu, et mõeldes enda tehtud loomingule, oleksin ma väga nördinud, kui keegi seda oma enda nime alt esitaks ning unustaks mind mainida, võtaksin seda kui varastamist. Autor, kes on näinud palju vaeva ning valanud töösse higi ja pisaraid, tema jaoks oleks see kindlasti liiga suur löök, kui ta "laps" temalt lihtsalt varastada ning enda omaks tunnistada. 

 20 Years Of Commercial Monopoly

Inimese eluiga pluss 70 aastat on ka minu arvates liiga pikk aeg. 20 aastat võib aga jääda üürikeseks. Kuldse keskteena ei oskaks ma aga esialgu midagi välja tuua. Arvan, et see on probleem, millega peaks veel kindlasti tegelema. 

Free Sampling

Kolmanda valitud ettepanekuga ma nõustun. Veidi segaseks on jäänud, miks võib parodeerida ja tsiteerida tasuta, kuid muudel juhtudel peaks maksma tasu ning küsima ka autori luba. Need piirid tuleks arusaadavalt lahti selgitada ning luua konkreetsed piirangud. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

IT proff...?

Rühmatöö retsensioon