Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus


Nähes küsimust mismoodi mõjutab vabade litsentside juures edasikandumisklausel (copyleft) litsentsivalikut, tekkis mul endal kohe küsimus, et mis asi see copyleft täpsemalt üldse on. Vastuseks leidsin, et copyleft on meetod programmi (või muu teose) tasuta muutmiseks ning nõudmine, et ka kõik programmi muudetud ja laiendatud versioonid oleksid tasuta.

Edasi uurides selgus, et eristatakse põhiliselt kolme tüüpi litsentse, AGPL, GPL ja LGPL:

GNU GPL on avatud lähtekoodiga litsentside seas kõige tuntum. Mitte sellepärast, et sellest oleks kõige lihtsam aru saada, vaid enamasti mainitakse seda enim. GPL on copyyleft-litsents, mis tähendab, et kõik muudetud või tuletatud programmi versioonid peavad olema avatud lähtekoodiga. (nt Notepad++, MySQL)

GNU LGPL on copyleft-litsents, mis on väga sarnane GPL-iga. Siiski on see nõrgemate copyleft-nõuetega. See võimaldab tarkvara kasutada patenditud projektis teatud tingimustel ja projekti koodide mõningate osade jaoks. (nt OpenOffice.org, Mozilla Firefoxp)

GNU AGPLi tingimused on peaaegu identsed GPL-i tingimustega koos täiendava lõiguga, mis võimaldab kasutajatel litsentsitud programmiga tegutsedes saada programmi lähtekoodi. (nt Launchpad)



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

IT proff...?

Rühmatöö retsensioon