Noppeid IT ajaloost


Windows Live Messenger


Windows Live Messenger (lühend WLM, endine nimi MSN Messenger) oli Microsofti kodukasutajatele mõeldud kiirsuhtluse klientprogramm. WLM kasutas Messengeri platvormi. Sisselogimiseks oli vajalik Microsofti konto.

Windows Live Messengeri nime kandis programm alates versioonist 8.0, mis tuli välja 19. juunil 2006. Alates versioonist 8.1 oli Windows Live Messenger ka eestikeelne.

6. novembril 2012 teatas Microsoft, et Messengeri teenus suletakse kogu maailmas (v.a Mandri-Hiinas) ja edaspidi tuleks kasutada Skype'i. Microsofti konto sai ühendada Skype'i kontoga ning seejärel olid Messengeri kontaktid kättesaadavad Skype'i kaudu. Messenger eemaldati kasutuselt aprillis 2013.



Vine


Vine oli Ameerika Ühendriikide suhtlusvõrgustiku lühivormis videohostimisteenus, kus kasutajad said jagada kuni seitsme sekundi pikkust videoklippi. Vine asutati 2012 juuni, Ameerika microblogi lehekülg Twitter omandas selle Oktoobris 2012, mis oli pikalt enne ametlikku väljalaset 24-dal jaanuaril 2013. Vine'i sotsiaalvõrgustikus avaldatud videoid sai jagada ka erinevatel suhtlusvõrgustike platvormidel nagu Facebook ja Twitter. Vine'i videote populaarsemaks saamiseks sai Vine äpis otsida videoid, millele lisaks ilmus otsingutulemusele sarnase teemaga videogruppe, lootes, et kasutajad  "trendiks" ehk suunaks videod kuulsamaks.

2015 aasta Detsembriks oli Vine'l üle 200 miljoni aktiivse kasutaja. 27.dal Oktoobril 2016 teatas Twitter, et ta "keelab" kõik üleslaadimised, aga et vaatamise ja allalaadimise võimalused jäävad. Videoarhiivi jätkamine lõpetati ametlikult 2019 Aprillis.



Piipar (Pager)


Piiparid arendati 1950 ja 1960-date ajal ja leidsid laialdast kasutust 1980-datel. Piipar on juhtmevaba telekommunikatsiooni vahend, mis võtab vastu ja näitab alfanumeerilist või häälsõnumit. Ühe suuna piipar saab ainult vastu võtta sõnumeid, samal ajal kui vastav piipar ja kahesuunaline piipar suudavad nii teadvustada, vastata kui ka vastuvõetud sõnumi päritolekut tuvastada kasutades internaalset saatjat.

21. sajandil alguse saanud laialdane mobiil- ja nutitelefonide kasutuselevõtt vähendas oluliselt piiparite tööstust.




https://en.wikipedia.org/wiki/Pager

https://en.wikipedia.org/wiki/Vine_(service)

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Live_Messenger


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

IT proff...?

Rühmatöö retsensioon