Uus meedia

Otsimootorid

Tänapäeva infoühiskond on kaasa toonud suure koguse teavet, mille leidmiseks on olemas otsimootorid. Kui varasemalt pidi tundide viisi istuma raamatute taga, et leida soovitud infot, siis nüüd teeb selle töö ära tehnoloogia. Kuni tänaseni on erinevad otsimootorid erinevatel aegadel olnud erineva mõjuvõimu ja kasutajate hulgaga. Et otsimootorid saaksid töötada kiirelt ja effektiivselt, salvestavad nad kogu leitud informatsiooni oma serveritesse, see tagab kasutajale kiirete otsingutlemuste esitamise.

 Küllap on paljudele tuttavad Google, Yahoo Search ja Bing. Konkreetsema näitena sooviksin välja tuua Tori, mille nimi pärineb projekti algupärase nime The Onion Router akronüümist. Tor püüab ära hoida pealtkuulamist ning varjata kasutaja füüsilist asukohta ja identiteeti krüpteerides andmeid mitmekihiliselt, mis tagab tulevikusalastuse ja millest tuleneb ka sibula metafoor. 

Kuidas on see aga mõjutanud meie elu? Inimesed kasutavad Tori nii seaduslikel kui ka keelatud eesmärkidel. Kuna Tori eesmärgiks on varjata kasutaja identiteeti on seda vastupidistel eesmärkidel kasutanud nii kriminaalsed ettevõtted, häktivistide rühmitused kui ka õiguskaitseorganid. Lisaks on Tori kasutajate seas muuhulgas tavalised inimesed, kes soovivad enda internetitegevust veebisaitide ning reklaamifirmade eest privaatsena hoida, küberluure pärast muretsejad ning tsensuurist kõrvalehiilijad (aktivistid, ajakirjanikud, sõjaväelased).

https://www.csoonline.com/article/3287653/what-is-the-tor-browser-how-it-works-and-how-it-can-help-you-protect-your-identity-online.html





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

IT proff...?

Rühmatöö retsensioon