Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini


Sel nädalal lugesin läbi Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO. 

Dokumendi autor seletab väga kergelt lahti, mis on häkkeri ja kräkkeri vahe ning pean tõdema, et ka ise olin sellest varasemalt valesti aru saanud. Üldiselt oli dokument väga huvitav lugemine ka minule kui IT oskustest vajaka jäävale inimesele. Siiski, mida kaugemale lugemine jõudis, seda emotsionaalsemaks ja kohati ka üleolevamaks kirjutis muutus. Mulle jäi mulje, et häkkerid on väga ühtehoidvad inimesed ning ilmselt seetõttu ei kipu nad kohe kõiki avasüli vastu võtma ja kasutavad väga kindlalt järgitavaid põhimõtteid. (nt stiilipunktid ning häkkerite seas austuse pälvimise viis liiki)

Nüüd minnes stiilipunktide juurde, tunduvad need mulle igati loogilised ja põhjendatud. Huvitavaks teadmiseks oli, et ka võitluskunstide punkt ning ka, et häkkerite kauaaegne soosik on olnud zen. Häkkeritel peab olema väga hea vaimne distsipliin, kuid ka selle saavumatiseks läheb ilmselt vägagi kaua aega. Võib öelda, et ega häkkeriks ei saada üleöö, see peab muutuma eluviisiks ning sellele eelneb raske töö.

Dokumendi põhjal kujunes mul arvamus, et häkkeril väga oma elu ei ole. Kindlasti vaidleks nüüd nii mõnigi mulle vastu üteldes, et see ongi ju neile meeldiv elu, millega nad vägagi rahul on ja mille nimel vaeva näevad. Isiklikult pean silmas, et kas see on ikka elu kui kõik tegevused keerlevad vaid selle ümber, et olla või saada paremaks häkkeriks. Ka korduma kippuvaid küsimusi lugedes tõdes autor, et häkkeriprojektid ning töö avatud lähtekoodi eestkõnelejana võtavad 110% tema ajast. Tekib küsimus kui kaua suudetakse olla häkker, enne kui läbi põletakse (“Läbipõlenu” – elulise väljakurnatuse seisund), sest ega sellise rutiiniga aega puhkamiseks ju ei jää.

Võibolla paisutan asju liialt üle ja asi tegelikult polegi nii hull, igatahes soovitaksin seda lugemist kõigile, nii IT inimestele kui ka IT võõrastele inimestele. See dokument võib muuta arvamust häkkeritest. Kokkuvõtteks võib öelda, et häkkerid on ülimalt targad ja sihikindlad inimesed. 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Rühmatöö retsensioon

Interneti kujunemislugu