Eetika ja IT

 Eetika ja IT

Viimase teemana pidi leidma ettevõtte või organisatsiooni IT-eetikakoodeksi ning seda analüüsima. Ausalt öeldes ei leidnud ma eetikakoodeksit, mis oleks konkreetselt just IT-le suunatud, kuid analüüsimiseks valisin TeliaSonera Grupi eetikakoodeksi. 

Minu arvates on eetikakoodeks väga hästi koostatud ning see on jaotatud kolme suuremasse kategooriasse (tegevuse rajamine ühistele väärtustele, suhe kaasatutega, järgimine ja teavitamine), mille alt võib leida ka väiksemaid jaotusi. TeliaSonera on väga lugupidav oma töötajate suhtes ning nagu koodeksist võib lugeda, peavad nad just töötajaid oma edu võtmeks. Konfidentsiaalsusele pööratakse üha enam tähelepanu ning ka koodeksist võib lugeda, et töötajatelt palutakse olla eriti hoolikad konfidentsiaalsusnõuetes. 

TeliaSonera seotud eelkõige just mobiilsidemega ning ka koodeksist võib leida, et nende eesmärgiks on aidata ületada digitaalset lõhet, arendades infrastruktuuri ja teenuseid, muutes need kättesaadavaks kõigil turgudel. Samuti on kohalike kogukondade jätkusuutlikus välja toodud ning TeliaSonera osaleb algatustes ja projektides, mis edendavad digitaalseid oskusi ning need võtted soodustavad jätkusuutlikust. Koodeksist võib veel välja lugeda, et probleemiks on baasjaamade arvukuse kasvamisest tingitud rohke elektromagnetväljades viibimisega seotud mured. 

Kokkuvõtteks võib öelda, et TeliaSonera on pööranud väga palju tähelepanu oma töötajate ja klientide heaolule ning huvitava faktina võiks veel lisada, et ettevõte püüdleb toormaterjalide ja energia efektiivse kasutamise ning seonduvate jäätmete ja CO2-emissiooni vähendamise poole ning loodetavasti see ka neil õnnestub. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Rühmatöö retsensioon

Interneti kujunemislugu